Einladung Moderationskonzert 25. Februar in Antwerpen

Feb 20, 2018 | 0 Kommentare

Am 25. Februar gastiert das Lichtenberger Institut mit einem Moderationskonzert in Antwerpen / Belgien. Wir freuen uns auf Ihren Besuch.

Die wichtigsten Eckdaten im Überblick:
25.02.2018 ab 15 Uhr
Sint Benedictuskerk – Dorpstraat 1, 2640 Mortsel (nähe Antwerpen / Belgien)
Moderation: Martin Landzettel

 

Hier finden Sie alle Details auf niederländisch:

Gemodereerd Concert door Dhr. Martin Landzettel in België!

Lichtenberger Institut, Duitsland.

Zondag 25 februari 2018, Uur: 15h00

Plaats: Sint Benedictuskerk – Dorpstraat 1, 2640 Mortsel

P R O G R A M M A

J. S. Bach: Sonate für Violine und Cembalo in E-Dur Nr. 3 (BWV1016)

C. W. v. Gluck: “Reigen seeliger Geister” Uit Orpheus en Euridice

A. Pärt: “Spiegel im Spiegel”

R. Vaughn-Williams: “The Lark Ascending”

A. Khatchaturian: “Chant Poème”

In het eerste deel zal de violist inzichten en ervaringen in de omgang met zijn vioolklank delen met het publiek en in voorbeelden ervaarbaar maken. In het tweede deel kan je met vernieuwde oren luisteren naar een selectie werken voor viool en piano uit verschillende stijlperiodes. Wij hopen jullie talrijk te mogen ontmoeten.

Sinds de jaren ’80 wordt er aan het Lichtenberger Institut onderzoek gedaan naar ergonomie bij zingen en de invloed hiervan op de klank. Na vele jaren onderzoek in samenwerking met de Technische Universiteit Darmstadt zijn er inmiddels heel wat inzichten opgedaan in het anatomisch en fysiologisch functioneren van het strottenhoofd in het lichaam.

Gisela Rohmert ontwikkelde een model waarin anatomie en fysiologie de basis vormen voor een ergonomischer gebruik van het strottenhoofd en het lichaam bij het zingen. Dit resulteerde in een andere omgangsvorm met klank en adem. Het model was eerst gekend onder de term „klank-georiënteerd zingen“, inmiddels gebruikt men liever de term “toegepaste stemfysiologie“.

De sensorische waarneming vormt in dit model het ankerpunt en stelt het strottenhoofd in staat tot ontwikkeling te komen. Dit klank en ademmodel bleek niet alleen van toepassing te zijn op de vocale kunst, maar ook zijn uitwerking te hebben op het instrumentaalspel. Dhr.Martin Landzettel, violist en schoonzoon van Frau Rohmert, is reeds van bij aanvang betrokken bij de onderzoeken en ontwikkeling van dit model. De inzichten opgedaan voor de stem worden ook onderzocht op hun waarde voor het instrumentaal spel. Zo is het Lichtenbergermodel ook van betekenis voor instrumentalisten.

Bewust waarnemen, processen bevragen, in dialoog treden met de fysiologie en de klank zijn de eerste stappen om via stimulatie ipv manipulatie tot een verandering in de klankkwaliteit te komen.

Martin Landzettel , leider van het Lichtenberger Institut für Angewandte Stimmphysiologie, studeerde viool in Darmstadt bei Jacek Klimkiewicz (Orchesterreife) en aan de MHS Trossingen bij Rudolf Rampf (Künstlerische Ausbildung). Parallel was hij als pedagoog verbonden aan het Lichtenberger® Institut sinds de oprichting ervan in 1982. In 2002 nam hij de leiding van het instituut over. Als medewerker en trainer was hij nauw betrokken bij de onderzoeksprojecten in samenwerking met het „Institut für Arbeitswissenschaft van de TU Darmstadt. Naast zijn concertpraktijk in het domein van de klassieke kamermuziek is hij eveneens lid van diverse jazz-ensembles (o.a. Dieter Böcks L’Acoustic, Swing Belleville, Duo met Joschi Pevny). Martin Landzettel wijdt zich door het geven en inrichten van cursussen en voordrachten in zowel binnen- als buitenland aan de ontwikkeling van een methode voor instrumentaal spel gebaseerd op de grondprincipes van de Lichtenbergermethode, die initieel ontwikkeld werdvoor zang. Naast verschillende eigen publicaties is hij ook mede auteur en uitgever van de „Lichtenberger Dokumentationen“.

Pianoforte: Hiromi Shimomura

Kontakt

Lichtenberger Institut für angewandte Stimmphysiologie
Landgraf-Georg-Straße 2
D – 64405 Fischbachtal

Telefon: +49 6166 – 8490
Fax: +49 6166 – 8454
E-Mail: sekretariat@lichtenberger-institut.de